Onur Balcı
|
30 Haziran 2022 Perşembe
|
Mersin Ceride Haber
Teknoloji Haberleri

Mersin gazeteleri üzerine inceleme

İçinde bulunduğumuz yüzyıl toplumların alışkanlıkları üzerinde bir çok değişikliği zorunlu kıldı. Bu değişimeler karşısında hayretlere düştüğü anlar dahi oldu. Toplum olarak biz buna teknoloji yüzyılı dedik. Bu değişimin bir diğer adı, daha doğrusu teknik adı Dijitalizm. Bu kavram hepimizi isteyerek veya istemeden bir çok değişikliğe maruz bıraktı. En basiti artık bankalar ile yaptığımız telefon görüşmelerini düşündüğümüzde neredeyse bir insan sesi duymak mümkün değil. Bu değişimlerden hemen hemen her meslek gurubu etkilendi. Bu mesleklerden biri de gazetecilik oldu.

Günümüzde her alanda teknolojinin yaygın bir biçimde kullanılması insanlar, ürünler ve hatta davranışlar üzerinde bilgi toplanmasını zorunlu kıldı. Toplanan bu veriler ile mesleklere bakış açısı ve meslek guruplarının işleyişi değişti. Reklamcılık, emlakcılık, gazetecilik ve daha bir çok mesleğin işleyişi değişti. Mesela New York Times, Washington Post, sabah, hürriyet gibi ana akım medya şirketleri artık kendi içlerinde Veri Gazeteciliği alanında çalışmalar yapmaya başladı. Hatta bir çoğu artık İletişim Fakültesi mezunu yani gazetecilik mezunu kişileri işe alırken veri gazeteciliği yeteneklerine göre işe alım yapmaya başladı. Kısa veri gazetecisi nedir? bu konuya değinelim ve konumuza geçelim. 

Veri gazetecisi, web üzerinden istediği veriyi kazıyan, bulan yani veri madencisi olarak adlarılan yeni nesil gazetecilerdir. Veri gazetecisi olmak için gazeteciliğin yanı sıra veri alanında işlem yapacak yeteneklerinizinde olması gerekir. İşte tam bu konuda Mersin ili içerisinde bu alanda ilk çalışmayı ben yani Onur Balcı Mersin Ceride Haber adına yapmış bulunuyorum. Veri gazeteciliği alanında dünyada ve ülkemizde henüz geniş çaplı bir çalışma yokken gazete olarak bu konu hakkında küçük bir çalışma yaptım. 

Mersin ili içerisinde hizmet veren 10 gazeteyi inceledim

Mersin ili içerisinde hizmet veren 10 gazeteyi inceledim. Gazetelerin halka açık olarak yayınladığı yani haber sayfalarını taradım. Bu sayfalar üzerinde yaptığım çalışma ile Mersin İli için geçtiğimiz 15 günlük süre içerinde gazetelerin en çok hangi konu üzerinde haber yaptığını buldum. Bu sonuça ulaşırken her gazetenin ayrı ayrı 15 gün içerisinde hangi konu üzerinde durduğunu görme imkanım oldu. Ve bu analizler sonucu gazetelerin birbirinden habersiz en çok hangi konu üzerinde durduğunu gördüm. Kısacası Mersin ili için geçtiğimiz 15 gün içerisinde en çok haberi yapılan konuları tespit etme imkanım oldum. 

Hangi konular öne çıktı

10 ayrı gazeteyi incelediğimde en çok haberin Mersin Valisi Ali Hamza Pehlivan üzerinde yoğunlaştığını ve bunu Nato ile ilgi haberlerin takip ettiğini gördüm. Ayrıca ilginç bazı sonuçlarda ortaya çıktı. Bunlarıda sizlerle paylaşmak isterim. Bazı gazetelerin 22 sayısı üzerine sürekli haber yaptığını ki buna anlam veremedim, bazılarının hristiyanlar ile ilgi haberler yaptığını ve bazılarının da yabancı ünlüler ile ilgili haberlere ağırlık verdiğini gördüm. Saygı ve muhabbetle kalın...