Onur Balcı
|
6 Haziran 2022 Pazartesi
|
Mersin Ceride Haber
Teknoloji Haberleri

Kripto Para nedir? Bitcoin

Dijital para olarakta bilenen kripto paralar, kriptografi ya da şifreleme adı verilen bir yöntem ile gizlenmiş paralardır. Kripto para üzerinde işlemleri güvence altına almak için kriptografi kullanılır. Merkezi bir otoritesi olmadığı için bu paralar ülkelerin ekonmisinden etkilenmez. Kendine has bir değeri vardır. Fiziksel olarak görülemez. Üçüncü kişiler bu parayı takip edemez. Şuan ülkemizde ve dünyada bir çok kripto para borsası işlem yapmaktadır.

Kripto paraların takip edilememesi, işlem süresinin çok hızlı ve işlem ücretlerinin çok düşük olması, merkezi otoriteye bağlı olmaması ve son olarak kriptoloji ile ödeme bilgilerinin, çalınma ve sahteciliğin neredeyse imkansız olması en büyük tercih nedenleridir.

Ancak takip edilememesi aynı zamanda bir dez avantaj olarak karşımıza çıkıyor. Hatalı bir cüzdan no ile gönderilen paranın bir daha bulunması imkansız oluyor. Tam da bu gibi nedenlerle önce iyi araştırılması ve eksik bilgi konusuna çok dikkat edilmesi gerekiyor. Aksi halde bir gecede her şeyinizi kaybedebilirsiniz.

Bitcoin Nedir?

İlk kripto para Bitcoin’dir. Bitcoin dışındaki kripto para birimlerine genel olarak altcoin denilir. Bitcoin'in sahibi, Satoshi Nakamoto isimli hala kim olduğu bilinmeyen bir kişi ya da ekibi tarafından üretildiği iddia edilmektedir. Hala bu kişinin kim olduğu bilinmemektedir.

Bitcoin elde etmek isteyenler Bitcoin madenciliği yaparak ya da Bitcoin borsalarından veya kişilerden satın alabilir.