Onur Balcı
|
18 Mart 2023 Cumartesi
|
Mersin Ceride Haber
Teknoloji Haberleri

Bilgisayarıma virüs girdi ne yapmalıyım

Yeterli teknik bilgiye sahip biri olarak bu haberi yazıyorum. Bu durumu iki gruba ayıralım. İlki bilgisayarımda önemli bilgiler var, ikinci senaryoda ise önemli bilgiler yok.

Önemli bilgiler yok, yani ikinci senaryo

İkinci senaryoya göre bilgisayarınızda önemli bilgiler olmadığı için pc'nizin hızını kontrol edin. Sistemin hızı size ne yapmanız gerektiğini söyleyecektir. Şayet sisteminiz çok yavaşladıysa hiç uğraşmayın format atın. Eğer hızı iyiyse demek ki virüs sistem dosyalarını yeteri kadar etkileyememiş. Bu durumda antivirüs taraması yapın, tarama sonucu yinede virüs temizlenmiyorsa yine format atmak en kesin çözüm olacaktır. Çünkü önemli bilgiler bulunmadığı için ortada riskte yoktur.

Önemli Bilgilerim var Ne yapmalıyım

Gelelim ilk senaryoya, önemli bilgiler varsa ne yapmak lazım. Öncelikle şunu belirtmek isterim kısa bir virüs taraması yapmakta fayda var. Antivirüs yazılımınız bir tarama yapacak ve bulduğu yabacı dosyaları size bilgilendirme menüsünde gösterecektir. Taramadan bir sonuç alamadıysanız devam edelim.

* Kesinlikle bilgisayarınıza flash disk gibi harici depolama alanları takmayın.
* Ayrıca menülere çift tıklayarak girmeyin. Yani Bilgisayarım'a tıkladınız oradan da C sürücüsüne gideceksiniz, kesinlikle çift tıklamayın. Bunun yerine yukarıda bulunan adres satırına C: yazın ve enter tuşuna basın. Bu işlem sizi C sürücüsüne götürecektir.

Çünkü hemen hemen bütün virüsler boot ile buluşma yolunu deneyecektir. Çift tıkladığınız anda virüs diğer sürücüye ve dosyalara da bulaşacaktır.

Tespit Aşaması

Adres satırına gitmek istediğimiz menüyü yazarak ulaştık diyelim. Dosyaların ikonlarına bir göz atın, dosya ikonları bozulmuş mu? Bilgisayarımızda her klasörün bir görüntüsü olur, bu görüntülere ikon denir. Şayet ikonlar bozulmuşsa her zamankinden farklı bir görüntüye sahipse bu durumda virüs bulaşmış demektir.  Bu etkiyi virüslerden ziyade trojan dediğimiz kod yapıları yapar.

Bilgisayar ekranında farklı bir resim ya da görüntü var mı? Bunu da trojanlar yapar. Durum böyleyse bir trojan temizleme aracı ile temizlik denemesi yaparız.

Başlangıçta Çalışan Programları Kontrol Edin

Görev çubuğunda bulunan arama kutusuna  "Başlangıç Uygulamaları" yazıp çıkan ekrandan open butonuna tıklayın. Bu sizi pc açılırken çalışan programların listesine götürecektir. Listeye bir göz atın sıra dışı, tanımadığınız bir dosya var mı? Şayet varsa bu defa işimiz daha kolay olacaktır. Bu Bat Virüsüdür.

Menüden açılışta çalıştırma seçeneğini seçin. Bu işlemden sonra Bat Dosyası artık çalışmayacaktır. Yani açılışta pasif hale gelecektir.

Kayıt Dosyasını Kontrol Edelim

Birde kayıt dosyasını kontrol edelim. Arama kutusuna "Regedit" yazıp enter tuşuna basın. Açılan dosyadaki arama kutusuna Bat Dosyasının adını yazın ve enter tuşuna basın. Sistem arayıp bulacak ve seçili hale getirecektir. Bat dosyasının adının yazılı olduğu tüm satırları silin.

Ve son olarak dosyanın yolunu tespit edin. Hangi sürücüde, hangi klasörde saklı olduğunu bulun ve normal bir şekilde dosya siler gibi silin.  

Bütün bu işlemlerin ardından bir tarama daha yapın. Sonuç alamadıysanız Sistem Geri Yükleme noktasına bilgisayarınızı taşıyın. Eğer bu işlemden de sonuç alamadıysanız maalesef format atmaktan başka çareniz yok demektir.

Bazı antivirüs programları ve siteleri

Kaspersky

https://kaspersky.com.tr

Avast (Ücretsizdir)

https://avast.com

Avg Antivirüs

https://avg.com

Norton

https://norton.com

haber resmi