Onur Balcı
|
5 Temmuz 2022 Salı
|
Mersin Ceride Haber
Akdeniz Haberleri

Akdeniz belediyesi ve yaşanan kavgalı meclis

Akdeniz belediyesi dün sabah Temmuz ayı için belediye meclisini ilk defa topladı. Bende basın muhabiri olarak katılımcılar arasındaydım. Toplantıdaki gerginliğin sebebi meclis gündeminde karara bağlanması gereken bir madde oldu. Peki bu madde neydi? Çıkan kavgaların sebebi nedir? bu ve bunun gibi soruları bu haberimizde açıklığa kavuşturalım. Bilmeyenler için bir açıklama ekleyelim. Akdeniz belediyesinde meclis çoğunluğu Chp ve Hdp gurubundayken başkanlık Ak Parti ve Mhp gurubunda bulunuyor. Ayrıca Akdeniz belediye meclisinde bir maddenin oy çokluğu ile kabul edilmesi için 20 oy gerekli.

Çıkan ilk kavga evet ilk diyorum çünkü 2 ya da 3 defa meclis üyelerini birilerinin ayırması gerekti. İlk tartışma, Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi ile Akdeniz Belediyesinin kardeş belediye olması yönündeki kararın mecliste oylamaya sunulması üzerine çıktı. Madde meclis üyelerinin oyuna sunuldu. Oylama sonucu madde kabul edilmedi. HDP gurubu oylamaya sunulan maddenin reddini verdi. Gerekçe olarak, "iki belediye arasında gerçekleşecek olan maddi ve manevi birleşimden Akdeniz halkının istifade edemeyeği" şeklinde ifade edildi. Mecliste Söz hakkı isteyen Hdp'li Akdeniz belediye meclis üyesi Ali Tanrıverdi, Diyarbakır'a haksız yere kayyum atandığını, kayyumların bir an önce kaldırılması gerektiğini ifade etti ve bu yönünde açıklamalarda bulundu. Bunun üzerine Ak Parti gurubu meclis üyeleri kayumların sebepsiz olmadığını ve Diyarbakır annelerinin bir başka parti binası önünde değilde neden HDP binası önünde beklediğini sordu. Bu karşılıklı diyaloglar devam ederken Hdp meclis üyesi Ali Tanrıverdi'nin bize oy vermeyen kürtlere yazıklar olsun ya da lanet olsun şeklindeki ifadesi Ak Parti gurubunu olduğu gibi ayağa kaldırdı. Mecliste yaşanan ilk kavga bu şekilde başlamış oldu.

Ardından sükûnet sağlandı ve tekrar diğer maddelerin görüşülmesine başlandı. Fakat ara ara Hdp, Pkk, Nato gibi benzer kelimeler üzerinden sesler yine yükseliyordu. Belediye başkanı ve doğal olarak meclise başkanlık yapan Mustafa Gültak, o zaman bir oylama daha yapacağım. Pkk bir terör örgütü müdür? şeklindeki soruyu meclise yöneltti ve oylama için ellerin kalkmasını istedi. Bunun üzerine mecliste sesler bir defa daha yükseldi. Tartışmalar meclis üyelerinin birbirlerini sakinleştirmesi ile yeniden sulh oldu.

Bir sonraki madde gündeme geldiğinde ise konu şu oldu. İller bankasından borçlanma için Belediye başkanı Mustafa Gültak'a yetki verilmesi istendi ve oylamaya sunuldu. Ancak meclisin kahir çoğunluğu 19 oyla maddeyi yine reddetti. Daha öncede ifade etmiştim, Akdeniz belediye meclisinde bir maddenin geçmesi için 20 oya ihtiyaç var. Ardından bir başka gündem maddesi oylamaya sunuldu. Başkan Gültak, Mesudiye mahallesinde bulunan belediyeye ait gayrimenkullerin satışını istedi. Fakat meclis yine kahir çoğunluk ile hayır oyu vermişti. 

Kısacası değerli okuyucular, Akdeniz Belediye meclisine gelen ve reddedilen 3 madde de aslında belediyenin kaynak arayışıydı. Yapılmak istenen hizmetler için gereken parayı-nakiti bir şekilde bir yerlerden temin edebilmek için sunulan 3 madde mecliste kabul edilmemiş oldu. Artık son söz Akdeniz halkına düşüyor. Mersin Ceride Haber Onur Balcı sevgi ve muhabbetle....